• Srpski
  • English
  • Русский
  • العربية

Zeleni Krovovi

Zeleni krovovi ili krovne bašte su postali svetski trend već više od deceniju unazad, i to u centralnim gradskim zonama, gde je sve manje zelenih površina. Pored estetskih vrednosti, zeleni krov ima ekološke funkcije kao što su: poboljšana zaštita od toplote i hladnoće, prigušenje buke, poboljšanje mikroklimatskih uslova kroz isparenje, zadržavanje kišnice, smanjenje opterećenja prilikom jakih pljuskova, zaštita hidroizolacije krova itd.

Gras Garden je zvanični distributer i ovlašćeni izvođač ZinCo-a, jednog od vodećih proizvođača koji su pioniri i inovatori u oblasti ekstenzivnog i intenzivnog ozelenjavanja krovova. U bliskoj saradnji sa naučnim institutima, ZinCo je stekao osnove za posebne nadležnosti u razvoju i proizvodnji zelenih krovnih sistema, koji su danas prepoznati širom sveta. Zaštita visokokvalitetnih standarda je usko povezana sa međunarodnim komercijalnim iskustvom ZinCo-a tokom nekoliko decenija. Sigurna i pouzdana izgradnja pomoću ZinCo sistema  je ulaganje u dugoročnu zaštitu objekta, a njihove funkcionalne prednosti su uverljive.

Zelene krovove delimo na: ekstenzivni i intenzivni, u odnosu na način korišćenja, dubine supstrata, odnosno vrsta koje će se saditi u isti. Da bi krovna bašta bila postojana i što dugovečnija bitno je izgraditi je sa više specijalizovanih slojeva:

  • hidroizolacija
  • drenažno- akumulaciona folija sa ispunom
  • filter slojevi
  • specijalizovani supstrat za krovne bašte, čija debljina zavisi od vrste krovne bašte (ekstenzivni ili intezivni)

Prilikom projektovanja zelenih krovova neophodno je ispoštovati sve navedene slojeve kao i radne operacije. Slojevi koji su navedeni čine da krovna konstrukcija ostaje vodonepropusna, stabilna, dugotrajna i zaštićena od oštećenja. Pravilnim izborom mobilijara, materijala i biljaka celokupna težina elemenata vrta može se svesti na optimum koji neće ugroziti bezbednost objekta.
Ukoliko želite svoj krovni prostor ili terasu da oplemenite biljkama i stvorite svoju zelenu oazu, naš stručni tim pružiće vam kompletnu podršku i uslugu, od inicijalnog koncepta do izvedenog stanja, vodeći računa o svim preduslovima neophodnim za uspešno formiranje krovne bašte.

Drenažno-akumulaciona folija sa ispunom
Drenažno-akumulaciona folija je panel specijalno dizajniran za zelene krovove, jer ima sposobnost odlaganja kišnice izbegavajući njeno zadržavanje i štiteći hidroizolaciju. Paneli imaju visoku otpornost na opterećenje i pogodni su za stvaranje svih tipova zelenih krovova: ekstenzivnih i intezivnih.

Specijalizovani supstrat
Da bi krovna kontrukcija bila dugotrajna i postojana od izuzetne je važnosti da se kao poslednji sloj postavi specifičan supstrat za ove namene. Naš tim koristi supstrat koji u svom sastavu ima vulkanski kamen, specijalizovan treset, humusne materije i pesak. Bitna karakteristika ovog supstrata je da ima manju specifičnu težinu kojja ima za cilj da što manje optereti konstrukciju objekta. Ovaj supstrat poseduje dobro izbalansiran vodno-vazdušni režim, što biljkama obezbeđuje pravilan rast i razvoj u specifičnim uslovima krovnih bašti.