• Srpski
  • English
  • Русский
  • العربية

Vertikalne bašte – zeleni zid

Poslednjih godina u Srbiji, a odavno i u svetu, sistem sadnje biljaka se promenio, čak i mesta na kojima se one nalaze. Oduvek su bile fascinantne fasade velelepnih objekata prekrivene puzavicama, jer ovakvi objekti odudaraju od standardne arhitekture. Danas je ovakva arhitektura pristupačnija svima a zovemo je zelena arhitektura, zelena fasada, živi zid ili zeleni zid.

zeleni zidovi.uredjenje zelenih povrsina (9) zeleni zidovi.uredjenje zelenih povrsina (8) zeleni zidovi.uredjenje zelenih povrsina (6)

Naučno je dokazano je da zelena boja opušta i deluje stimulativno na ljudsku psihu, a zamislite tek osećaj koji pruža pravo zelenilo vašem svakodnevnom okruženju.

Pored toga što zeleni zidovi čine jedinstvenu celinu, razbijaju monotoniju i daju život jednoličnom ambijentu, oni takođe imaju i čulni efekat na ljude koji borave ili se trenutno nalaze na datom mestu. Pored čula koje se pokreću prilikom susreta sa ovakvim vidom zelenila, zeleni zid štiti okolinu, predstavlja upijač štetnih čestica iz sredine i obogaćuje sredinu kiseonikom kao i jedinstvenim mirisom biljaka u enterijeru i u eksterijeru.

Prateći dobre promene i trendove u svetu kao što su održivi razvoj, ekologija i efikasnost materijala i prirodnost sredine, naša firma Gras Garden uvela je 2015 godine tehnologiju vertikalnog ozelenjavanja.

  • “Može li to da raste na mom zidu u sobi ili dvorištu?” to je najčešće pitanje koje se postavlja.

Zeleni zid je potpuno zasebna instalacija koja može da se postavi na bilo kojoj vertikalnoj površini ili da predstavlja vertikalu samu za sebe.

zeleni zidovi.uredjenje zelenih povrsina (7) zeleni zidovi.uredjenje zelenih povrsina (5) zeleni zidovi.uredjenje zelenih povrsina (4)

Jedna od stvari koja posebno interesuje naše klijente je da li zeleni zid trebaju da zalivaju I koji je sistem negovanja tj.održavanja živog zelenog zida?

Kako se održava zeleni zid?

Jednostavno! Zeleni zid je skoro samoodrživ, kao i svaka biljka za sebe. Posao pri održavanju svodi se na odstranjivanje delova biljaka koji su prerasli i koji narušavaju koncept, na prihranu i redovnu negu u slučaju pojave određenih bolesti ili štetočina, dok je zalivanje automatsko i o njemu ne trebate da brinete. Naša firma Gras Garden održava zelene zidove koje ugrađuje tako da je održavanje još jednostavnije za Vas. Svaka bijka za sebe u zelenom zidu dobija dovoljno vode, mineralnih i organskih materija koje joj omogućavaju pravilan i dobar razvoj.

Biljke koje mogu da se sade na zelenim zidovima prilagođene su uslovima na kojima je zid postavljen i imaju atraktivan izgled, one bile obične mahovine ili najatraktivnije cvetnice ili začinsko bilje.

Da li ste još uvek zainteresovani za zelene zidove? Saznajte koliko su neverovatni I pročitajte više o njima na našoj stranici ovde, ili nas kontaktirajte nas ovde!

zeleni zidovi.uredjenje zelenih povrsina (2) zeleni zidovi.uredjenje zelenih povrsina (3) zeleni zidovi.uredjenje zelenih povrsina (1)

Slike izvor: sa interneta