• Srpski
  • English
  • Русский
  • العربية

UREĐENJE DVORIŠTA -Euonymus alatus

Uređenje dvorišta – Gras Garden

Euonymus alatus poznat kao plameni žbun ili krilato vreteno je listopadni žbun iz porodice Celastraceae poreklom iz centralne i severne Kine i Japana. Ovaj listopadni žbun raste do 2,5m visine, a ako se ne orezuje često je širi od visine. Odlično podnosi orezivanje, tako da se može formirati kao manje drvo ili živa ograda. Veoma popularna ukrasna biljka u vrtovima i parkovima zbog svoje roze narandžaste boje plodova, plod je crvena bobica okružena omotačem roze, žute ili narandžaste boje.

uredjenje-dvorista-1  uredjenje-dvorista-3

Ako želite da u svom vrtu imate jedinstven žbun ovo je biljka za vas. Najprepoznatljiv tokom ovog perioda godine (jesen), kada listovi menjaju boju iz svoje osnovne zelene u vatreno crvenu (vatreni žbun). Tada se formiraju i podjednako atraktivni plodovi koji ostaju na granama duži zimski period.  Svake zime  oktriva svoje grane koje su jedne od najzanimljivijih među žbunastim vrstama. Četvrtasto odrvenele grane mogu se koristiti za posebne dekoracije, pa mu je drugi naziv krilato vreteno.

Krajem marta biljka cveta sitnim belo-zelenim cvetovima koji nisu toliko upadljivi.

uredjenje-dvorista-1  uredjenje-dvorista-2

Najbolje je saditi ga na dobro dreniranom zemljištu. Nema preterane zahteve prema okolini tako da idealno podnosi gradske uslove. To ga čini savršenim za mesta na kojima nema prostora za veliko zelenilo te se može postaviti u atraktivnim žardinjerama ili drvenim boksovima.

Ova biljka se koristi u tradicionalnoj kineskoj mesicini, zgrušava krv, uklanja otoke i toksične materije,ili u svakodnevnom životu ubija insekte ili parazite.

Slike – internet

Gras Garden  – uređenje zelenih površina