• Srpski
  • English
  • Русский
  • العربية

UREĐENJE DVORIŠTA – Heptacodium miconoides

UREĐENJE DVORIŠTA – Ako želite u svom dvorištu da imate atraktivnu, zanimljivu i mirisnu biljku, onda je  Heptacodium miconoides prava biljka za vas. Gaji se kao manje drvo, ili veći žbun. Kao multistem forma raste 15-25 m u visinu i do 12m u širinu. To je biljka izrazito sunčanih položaja, mada može da cveta i ostane zdrava u delimičnom hladu, ali ima tendenciju izduženog rastaPočetkom maja pojavljuju se cvetni pupoljci i ostaju atraktivni tokom cele sezone. Krajem leta, kremasto beli, jasminoliki cvetovi se otvaraju na vrhovima grana. Cvetovi su veoma prijatnog mirisa i traju nekoliko nedelja. Ova biljka atraktivnog izgleda da bi zadržala karakterističan oblik i da bi cvetala obilno i sledeće sezone mora se na vreme orezati pre formiranja cvetnih pupoljaka.

Pored veoma atraktivnih, mirisnih cvetova, neobičnoj lepoti biljke doprinose plodovi koji se javljaju nakon precvetavanja biljke. Početkom jeseni, cvetovi sazrevaju i razvijaju male bobice okružene stalnom čašicom. Bobice su crvene boje, što povećava lepotu biljke.

Čak i tokom zime kad nema cvetova i lišća Heptacodium je veoma interesantan zbog svoje zanimljive kore. Na površini je svetlo smeđe boje, a dublje je braon boje i liči na koru crne Breze.

 

uređenje dvorišta  uredjenje-dvorista-5  uredjenje-dvorista-3

____________

Gras Garden – uređenje zelenih površina