• Srpski
  • English
  • Русский
  • العربية

Photinia x fraseri „Red Robin“ Fotinija

Fotinija je deo familije Rosaceae tj ruža. Botaničko ime potiče od grčke reči “Photeinos“ što znači sjajno I odnosi se na često sjajne listove. Zimueleni žbun visine 3-5m visine. Takodje je veoma popularna u obliku deveta gde se ističe sivo –zeleno stablo sa gustom krunom.

Najpopularnija vrsta u ovom periodu, veoma je dekorativna zbog svog habitusa, listova, obilnog cvetanja i bobica. Cveta u maju kada cvetovi  u cvastima zasenjuju celu biljku svojim belo-pink koloritom a miris je sličan mirisu glogovog cveta.  Ako se ne orezuje plodovi ostaju na biljci kao crvene bobice koje do zime postaju crne.

photinia gras blog 4 photinia gras blog 3 photinia gras blog 1

Kolorit crvenih  listova u proleće daje kontrast starijim zelenim listovima,zbog toga se često naziva I “Red Robin” koji je zapravo kultivar Photinija x Fraseri. Listovi su kožasti I sjajni ovalno eliptični, dugi od 8-12cm.

Najčešce se sadi u obliku zive ograde koja je veoma atraktivna, kompaktna od samog dna do vrha. Poslednjih godina  sve češce  se sadi u privatnim dvorištima kao posebno stablo sa loptastom krunom, idealno za isticanje ulaza ili bitnih detalja. Moze podneti krečnjačke terene I suva zemljišta. Dobro uspeva u senci ali je u punoj lepoti kada je na osunčanom terenu u  zemljištu bogatom organskim materijma. Može se saditi tokom cele godine ako je u sadnica kontejneru.

photinia gras blog 6 photinia gras blog 5 photinia gras blog 2

Ljubitelji zbunastih vrsta obožavaju ovu vrstu pošto važi za kraljicu žbunja.

Orezivanje

Zahteva minimalno orezivanje, radi zadržavanja oblika potrebno je prolećno orezivanje. Izbegavati orezivanje u krajem avgusta-septembra kako novi izdanci ne bi podlegli ranim  jesenjim mrazevima. Biljka se može gajiti samostalno na terasi, ili kao idividualno stablo u vrtu ali njabolji efekat daje u gupacijama kao ziva ograda. Radi boljeg formiranja žive ograde ili samostalnog stabla prilikom kupovine sadnica vodiit računa o rasporedu grana. Pošto ima veoma veliku regetativnu moć brzo postiže željeni oblik.

Razmožavanje

Razmnožava se  reznicama ili semenom. Poludrvenim reznicama moze se razmnožavati u jesen ili rano proleće.

__________

GRAS GARDEN – Projektovanje, uređenje i održavanje zelenih površina