• Srpski
  • English
  • Русский
  • العربية

„Lagerstroemia indica“ / „indijski jorgovan“

Datum: 29.03.2016.

“Lagerstroemia indica”, ili kako je u narodu još zovu indijski jorgovan, je jedan od najatraktivnijih ukrasa bašte. U pitanju je listopadna žbunasta biljka ili drvo poreklom iz Kine, Japana i severne Australije koja može da izraste do osam metara, a u našim uslovima tri do četiri metra.

Ima veoma dekorativno stablo neobičnih boja. Kora je izuzetno dekorativna, veoma glatka i u osnovi bež boje, po kojoj su razlivene zelenkasta i crvenkasta, i prošarana tamnobraon linijama nepravilnog oblika, pa deluje kao da raste bez kore!

Lagersrtroemia-indijski-jorgovan_slika_O_40102865

Mlade grančice izrazito su četvorouglaste, a listovi su naspramni, jednostavni, elipsasti, glatki, kožasti i jarkozeleni, dok su mladi izbojci crvenkaste boje. U kasnu jesen, pre opadanja, listovi dobijaju narandžastu boju. Buketi izuzetno atraktivnih purpurnih, belih ili tamnoroze, skoro crvenih cvetova, pojavljuju se sredinom leta i traju do kasne jeseni. Metličaste cvasti koje mogu da dostignu dužinu i do 25 centimetara. A onda se formiraju interesantni braonkasti plodovi elipsoidnog oblika, odrvenele čaure, koji ostaju na granama sve do proleća.

Može se gajiti na terasi kao pojedinačan žbun ili drvo sa okruglastom krošnjom. Idealno stanište je toplo i sunčano, ali malo zaštićeno od jesenjih vetrova koji mogu da oštete cvetove. Da biste zadržali žbunastu formu, a ujedno i postigli veću cvetnost, potrebno je orezati prošlogodišnje izdanke. Orezivanje se vrši svakog proleća. Sadi se u dobro drenirano zemljište sa dosta humusa. Indijski jorgovan možete saditi cele godine ukoliko je u kontejneru.

Ova biljka je pravi izbor za one koji zapažaju promene u prirodi i koji im se raduju. Unesite neku novinu u vaš vrt ili na terasu i uživajte u bojama cvetova i stabla „Ponosa Indije”.

crape_myrtle

Uslovi za gajenje – Indijskom jorgovanu odgovaraju sunčana ili svetla mesta, kao i dobro drenirano, plodno zemljište koje nije bogato azotom i koje je slabo kisele reakcije. Da bi biljka lepo napredovala mesto na kojem se nalazi trebalo bi da bude zaštićeno od hladnog vetra. Na proleće obavezno dodajte đubrivo sa produženim dejstvom. Indijski jorgovan je najosetljiviji tokom prve godine posle sadnje i zato je neophodno da ga redovno zalivate i prihranjujete, a ukoliko je potrebno i da ga zaštitite od niskih temperatura.

Orezivanje – Biljka se orezuje svakog proleća. Da biste zadržali žbunastu formu i postigli intenzivnije cvetanje potrebno je da orežete prošlogodišnje izdanke i odstranite slabe i suvišne grane.

Indijski jorgovan se može gajiti kao samostalna biljka, u grupama ili u drvoredima, dok se niže forme mogu gajiti i na terasi, najčešće na Mediteranu. Jedno je sigurno, ukoliko odaberete indijski jorgovan sigurno nećete da pogrešite, jer je reč o veoma dekorativnoj biljci koja je jednostavna za održavanje. Indijski jorgovan pogodan je i da se oblikuje u bonsai drvo.

Pri kupovini sadnica vodite računa o rasporedu grana i da li želite grmolike, mini-biljke ili manje drvo. Takođe, obratite pažnju i na izbor sorte, jer nisu sve podjednako otporne na niske temperature.

Razmnožavanje – Indijski jorgovan se razmnožava semenom ili reznicama. Seme pre setve treba potopiti u vodu na jedan dan, a ondase poseje u dubinu koja je jednaka prečniku semena. Za klijanje semena je potrebna temperatura od oko 24 stepena i dosta vlage. Indijski jorgovan se može razmnožavati i poludrvenim reznicama tokom leta i rane jeseni.

1092869489_6057b44e70_o Lagerstroemia_indica_Cvet lagerstroemia_indica_LGBG_07s 2-1250

Više o uređenju zelenih površina pročitajte na našoj stranici ovde.